The brief: The owner wanted to revamp his dark basement into a functional family/fun area whilst retaining a more formal seating area next to the kitchen. The organic theme successfully links house to garden.

The transition from inside to out is seamless with polished concrete flooring throughout, warmed with a kemp rug and a natural cream sofa. The walls are clad in grass cloth, another wink to the outdoors as is the bright modern green elements of the bespoke joinery, using playful box shelving in different sizes and depths and feature lighting. The coffee table has a Perspex base which draws the eye to the garden, as if the table top is floating. The same transparent theme echoes through to the kitchen area with the stunning solid wooden table and bench tops. The wooden theme continues in the kitchen.

Every detail here is bespoke from the slick handle-less drawers and the matching joinery. The shelving unit at the front of the kitchen is complete with sliding glass panels in the same material as the splash backs and the grain of the wood changes direction to highlight the slim tall panels of the built-in cupboards under the stairs. The stripped back ceiling reveals the beams that has been painted white to enhance the sense of extra height whilst mirroring the beams of the conservatory roof. The end result is a bright and welcoming space where functionality flows with elegance.

Get in touch.

We would love to help you with your next project. Big or small!